W internecie roi się od przepisów na steki z kapusty, przeważają te z czerwonej. Ja zrobiłam je z białej i spokojnie można ją do tego wykorzystać. Korzystałam z marynaty do steków z kalafiora z bloga Olga Smile.
Składniki:
- 1 głowa białej kapusty
Marynata:
- 1/3 szklanki ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki syropu daktylowego / klonowego / melasy
- 3 ząbki czosnku obrane i przepuszczone przez praskę
- 1 łyżka wędzonej papryki
-1/2 – 1 łyżeczki ostrej papryki
- 6 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- dodatkowo olej do podlewania kapusty
Kapustę pokroić na plastry o grubości 2-3 cm. Wymieszać składniki marynaty. Każdy plaster smarować z obu stron marynatą i układać jeden na drugim. Pozostawić na 30 min lub dłużej.
Blachę wyłożyć papierem, położyć plastry i jeśli zostało, posmarować resztą marynaty.
Piec w temp 180-190 st na termoobiegu około 40 min. W trakcie można polać lub spryskać dodatkowo olejem. Jeśli zaczną się zbyt przypiekać, przykryć folią aluminiową.
Marynatę, która spłynie ze steków, można zlać do pojemnika i polewać nią steki na talerzu.
Komentarze
Prześlij komentarz