Składniki:
- olej
- 1 cebula
- 1 tempeh pieprzowy (około 180 -200 g)
- czubryca czerwona (około 2 łyżki)
- 250 g pieczarek
- sos sojowy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki zmielonych suszonych grzybów (opcjonalnie)
- 1 jogurt grecki 400g
- parę łyżek śmietany 18% kremówki (opcjonalnie)
- świeża lub suszona pietruszka
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. W trakcie pokroić tempeh w kostkę i dorzucić do cebuli, posypać obficie czubrycą czerwoną. Nie mieszać, niech tempeh się zrumieni. Następnie pokroić pieczarki i dodać do zrumienionego tempehu. Przykryć pokrywką i pozwolić pieczarkom puścić wodę. Kiedy pieczarki się skurczą, odkryć patelnię , dodać sos sojowy i pozwolić wodzie odparować. Dodać drobno pokrojony czosnek, zmielone suszone grzyby, następnie jogurt i śmietanę. Wszystko zagotować, zamieszać. Na sam koniec dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz