Sos pieczarkowy z tempehem pieprzowym i jogurtem greckim.

Prosty sos pieczarkowy z tempehem. Tym razem użyłam tempehu pieprzowego, ale oczywiście można użyć jakiegokolwiek (może poza wędzonym, bo może zdominować smak). Dodatkowo puder z suszonych grzybów, składnik nieobowiązkowy, ale podkręcający smak wielu potraw. Słodka śmietanka przełamuje kwaskowatość jogurtu greckiego, ale to też nie jest niezbędny składnik.




Składniki:


- olej

- 1 cebula

- 1 tempeh pieprzowy (około 180 -200 g)

- czubryca czerwona (około 2 łyżki)

- 250 g pieczarek

- sos sojowy

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki zmielonych suszonych grzybów (opcjonalnie)

- 1 jogurt grecki 400g

- parę łyżek śmietany 18% kremówki (opcjonalnie)

- świeża lub suszona pietruszka

- sól, pieprz


Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. W trakcie pokroić tempeh w kostkę i dorzucić do cebuli, posypać obficie czubrycą czerwoną. Nie mieszać, niech tempeh się zrumieni. Następnie pokroić pieczarki i dodać do zrumienionego tempehu. Przykryć pokrywką i pozwolić pieczarkom puścić wodę. Kiedy pieczarki się skurczą, odkryć patelnię , dodać sos sojowy i pozwolić wodzie odparować. Dodać drobno pokrojony czosnek, zmielone suszone grzyby, następnie jogurt i śmietanę. Wszystko zagotować, zamieszać. Na sam koniec dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem.










Komentarze