Buraki, ziemniaki, cieciorka w mleku kokosowym

To bardzo prosty, wegański przepis na sycący obiad. Otrzymałam go od koleżanki, jednak nie było podanych proporcji a z przypraw jedynie sól i pieprz. Ja lubię dania dobrze przyprawione, choć przypuszczam, że to bez dodatkowych przypraw broni się samo. Przygotowuję go w wersji jesienno - zimowej z burakami, lub wiosenno - letniej z botwinką. W tej drugiej wszystko trwa zdecydowanie krócej i jest to dla mnie smaczniejsza opcja, ale obie polecam. Traktuję tą potrawkę jako sos do kaszy, ryżu lub po prostu do chleba.


Wersja jesienno - zimowa (na 4-6 porcji):

- 300 - 500 g ziemniaków

- 300 - 500 g buraków


Wersja wiosenno - letnia (na 4 porcje):

- 5 małych ziemniaków

- 1 duży pęczek botwinki


Dodatkowo do każdej wersji:

- puszka mleka kokosowego

- cieciorka ze słoika

- przyprawy (duże ilości przypraw ;p,) : kumin, kolendra, kozieradka, sumak / pieprz cytrynowy/ starta skórka z cytryny (po prostu coś kwaskowatego), sól, pieprz

- olej/oliwa

- świeża natka pietruszki


Wersja jesienno - zimowa:

Ziemniaki i buraki obieramy, kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni , wrzucamy buraki i podsmażamy pod przykryciem około 15 minut. Odsączamy cieciorkę z zalewy. Następnie dodajemy ziemniaki, przyprawy (kumin, kolendra, kozieradka po około łyżce, sumak 2 łyżki), sól, pieprz. Mieszamy, chwilę podsmażamy, dodajemy cieciorkę, zalewamy mlekiem kokosowym, jeśli mamy dużo warzyw, można dolać wody. Zostawiamy pod przykryciem na średnim grzaniu na około 30 min, aż warzywa zmiękną. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec doprawiamy solą. Posypujemy natką pietruszki. Im więcej warzyw, tym potrawka będzie gęstsza.

Wersja wiosenno - letnia:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Część korzeniową botwinki kroimy w kostkę, łodygi i liście w paski. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy część korzeniową botwinki oraz łodygi i chwilę podsmażamy pod przykryciem. Odsączamy cieciorkę z zalewy. Następnie dodajemy ziemniaki, przyprawy. Mieszamy, chwilę podsmażamy, dodajemy cieciorkę, zalewamy mlekiem kokosowym. Zostawiamy pod przykryciem na średnim grzaniu na około 20 - 30 min, aż warzywa zmiękną. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec dodajemy liście botwinki, doprawiamy solą, gotujemy jeszcze chwilę, posypujemy natką pietruszki. 







Komentarze