Chaczapuri (nie) adżarskie

Chaczapuri to gruziński wypiek - ciasto drożdżowe nadziewane serem. Ja zrobiłam go trochę jak pizzę tj. przepis na ciasto jest taki, jak w typowym chaczapuri, choć u mnie nieco bardziej wytrawnie, bo użyłam mąki pszennej 550 i 1050, natomiast nadzienie przypomina to w pizzy. I to jest po prostu genialne w smaku i mega sycące!



Przepis na ciasto wzięłam z tego przepisu, robiłam z potrójnej porcji. A tu krok po kroku jak zawinąć ciasto. 


Składniki na ciasto ( na 6 szt):

- 6 jajek

- 1,5 łyżeczki soli

- 0,5 kg mąki pszennej ( mieszanka typ 550 i 1050)

- 270 - 300 ml wody

- 1 łyżeczka cukru

- 1 opakowanie suchych drożdży ( 7-8 g)


Sos:

- 1 słoik pomidorów ( takich lub takich) lub 2 szt pomidorów w puszce

- łyżeczka cynamonu

- sos sojowy do smaku


Nadzienie:

- rożne sery, ilość "na oko": feta, ser pleśniowy lazur, ser red leicester itp.

- suszone pomidory

- oliwki

- natka pietruszki


Dodatkowo:

- olej/oliwa

Przygotuj rozczyn drożdżowy: podgrzej lekko wodę, wymieszaj suche drożdże, dodaj odrobinkę cukru i mąki. Przykryj i odstaw na ok. 10 minut. Zalej mąkę rozczynem, dodaj sól i zagnieć na elastyczne ciasto (używam do tego robota z opcją "wyrabianie ciasta"). Odstaw do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut (*).

W tym czasie przygotuj sos: pomidory podgrzewaj w garnku, aż wyparuje sporo wody i pomidory zrobią się gęste. Dodaj sos sojowy i cynamon, zblenduj na sos.

Sery pokrój na małe kawałki, posiekaj natkę pietruszki.

Podsyp stolnicę mąką, przełóż ciasto i wyrabiaj je rękami do momentu aż będzie jędrne i mięciutkie. Podziel na 6 części. Te, które chcesz upiec, przełóż na płaską brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkuj placki i smaruj każdy sosem, następnie wypełnił nadzieniem i zawiń brzegi. Posyp świeżą natką pietruszki lub innymi ziołami. 

Posmaruj brzegi placków olejem lub oliwą. 
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw brytfannę do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut na termoobiegu.

* Ciasto, którego nie wykorzystasz od razu, możesz przed wyrastaniem podzielić na części, każdą z nich posmarować olejem/oliwą i włożyć do zamykanego pojemnika wysmarowanego olejem/oliwą, i do lodówki na noc. Na następny dzień wyłóż do wyrastania i postępuj jak wyżej.





Komentarze