Wędzone tofu z pieczarkami

Proste śniadanie lub obiad: wędzone tofu i pieczarki. Ostatnio przygotowuję to prawie codziennie na śniadanie, ale równie dobrze może to być dodatek do kaszy, ryżu czy makaronu. 






Składniki ( na 1 porcję ):

- 1/3 - 1/2 kostki wędzonego tofu

- 1 mała cebula

- 2 pieczarki

- olej

- natka pietruszki

- sól wędzona lub zwykła


Cebulę kroimy w kostkę, tofu i pieczarki również. Wylewamy sporą ilość oleju na patelnię, dodajemy cebulę oraz tofu i podsmażamy aż tofu się zrumieni. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy i przykrywamy pokrywką. Kiedy pieczarki puszczą wodę, odkrywamy i smażymy do zrumienienia. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, smażymy jeszcze przez chwilę. 









Komentarze