Szybka, prosta i bardzo smaczna. Na imprezkę i na co dzień. To autorski pomysł mojej siostry :). Chyba nie było jeszcze osoby, której by nie smakowała. Połączenie sera cheddar z prażonym słonecznikiem i kwaśnym selerem, to na prawdę bardzo udana kombinacja smaków i faktur.
Składniki:
- 2 słoiki selera w zalewie (2 x 270g)
- 100 - 150 g obranego słonecznika
- około 150 g sera długodojrzewającego cheddar
- kilka kiszonych ogórków
- puszka czerwonej fasoli ( lub inne strączki w puszce)
- mały majonez ( około 170 ml)
- przyprawa typu mix ziół, zioła do sałatek
Seler oraz fasolę odcedzić i przepłukać pod wodą. Przełożyć do miski. Słonecznik uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Przełożyć do miski i wymieszać. Następnie ogórki kiszone pokroić w kostkę a ser cheddar zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać majonez i zioła, i wszystko wymieszać. Można jeść od razu, ale najlepsza jest na drugi dzień, jak "się przegryzie".
Komentarze
Prześlij komentarz