Składniki (na 4 porcje):
- pół paczki makaronu (200g)
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 cukinia
- 200 g jogurtu greckiego
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- pół łyżeczki cukru
- po łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, mięty, rozmarynu, estragonu
- sos sojowy do smaku
- starty ser żółty do posypania
Makaron gotujemy al dente. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na małe kawałki, podsmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wody i dusimy przez parę minut. Dokładamy zamrożony szpinak i gotujemy z cukinią, aż się rozmrozi. Następnie dokładamy pomidory, chwilę dusimy. Na koniec jogurt grecki, czosnek, imbir i reszta przypraw. Makaron polewamy otrzymanym sosem i podajemy posypane serem żółtym np. parmezanem.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Makaron z sosem z cukinii, szpinaku i pomidorów.pdf
Komentarze
Prześlij komentarz