poniedziałek, 9 września 2013

Przetwory z pomidorów - pomidory w słoiku jak "z puszki"

Co roku kupuję coraz większą ilość pomidorów i zaprawiam je w słoiki, w najprostszy chyba z możliwych sposobów. Dzięki temu przez cały rok nie korzystam z pomidorów z puszki, tylko używam własnych aż do następnego lata. Wykorzystuję je do sosów i wszelkich pomidorowych dań.







Składniki:

- pomidory (najlepiej małe i mięsiste typu "lima")
- suszone zioła wg uznania : bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, mięta
- czosnek
- olej

Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, gdy są duże, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do słoików (lekko upychamy), dodajemy obrany i pokrojony jeden lub dwa ząbki czosnku, łyżkę oleju oraz suszone zioła (1-2 łyżki). 
Edit: po corocznym przygotowaniu tych pomidorów zmodyfikowałam przepis i do do upchanego pomidorami słoika dolewam  Zmiksowane Pomidory(oba typy przetworów robię jednocześnie).
Zakręcamy, pasteryzujemy* około 20-30 minut. Gorące wyciągamy z garnka i ostrożnie układamy do góry dnem, i zostawiamy do wystygnięcia. Pomidory w trakcie pasteryzacji puszczą sok, dlatego nie potrzeba dodawać do nich wody. 





*Pasteryzacja - zamknięte słoiki wkładamy do wysokiego garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy zimną wodą do 2/3 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez odpowiednią ilość czasu (czas pasteryzacji liczony od momentu wrzenia).


Wersja pdf do pobrania/druku:
Przetwory z pomidorów - pomidory w słoiku jak "z puszki".pdf

3 komentarze:

  1. Witam,zrobiłam dzisiaj ten przepis,ale pomidory nie puściły,w jednym 1/4,w drugim około połowy.Czy mam dorobić zalewę,żeby się coś z nimi nie stało?Pozdrawiam i proszę o możliwie szybką pomoc,wskazówkę:)Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli są szczelnie zamknięte (zapasteryzowane) a wieczko wklęsłe, nie powinno się z nimi nic stać. Pozdrawiam L.

      Usuń
  2. Dzięki:)to nic im nie grozi.Pasteryzowane były długo.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń