Składniki:
- 1 szklanka zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej
- 300g mąki żytniej typ 720
- 200 g mąki owsianej
- łyżeczka soli
- łyżka miodu
- łyżka siemienia lnianego
- około 1,5-2 szklanki wody
Zakwas, mąkę, sól, miód i wodę mieszamy w misce (niemetalowej).
- Gdy używam zwykłej formy keksowej:
Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 3-4 godziny aż podwoi swoją objętość. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i ziarnami lnu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 3-4 godziny aż urośnie.
- Gdy używam formy silikonowej:
Ciasto po wymieszaniu przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na kilka godzin aż urośnie (ja zazwyczaj zostawiam na noc, albo na czas, kiedy jestem w pracy).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 60 minut (program pieczenie chleba) lub na programie konwencjonalnym (dolna/górna grzałka). Po upieczeniu wykładamy na kratkę, wierzch spryskujemy wodą i zostawiamy do ostygnięcia.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Chleb żytnio - owsiany na zakwasie żytnim.pdf
proponuję wszystkim smakoszom takiego chleba,aby zakwas był z najbliższej piekarni chodzi o naturę a nie o
OdpowiedzUsuńsuszony zakwas,który nie ma tej mocy co świeżo zrobiony.
Uwaga!Zapytajcie zawsze czy jest świeży,ale nie za młody bo też jeszcze nie ma odpowiedniej fermentacji.
Najlepiej zabrać ze sobą słoik i do niego niech piekarz da zakwasu (po) piekarsku kwas.życzę udanych wypieków.
Porada dotyczy wszystkich rodzajów chleba pieczonego na zakwasie.