Chleb z mąki 3 zboża na zakwasie żytnim

To mój pierwszy chleb upieczony na zakwasie żytnim i jeden z moich ulubionych. To dzięki mące 3 zboża jest taki smaczny. 










Składniki: 

- 1 szklanka zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej
- 500g mąki 3 zboża
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- olej i ziarna lnu ( w przypadku zwykłej formy keksowej)

Zakwas, mąkę, sól, miód i wodę mieszamy w misce (niemetalowej).

- Gdy używam zwykłej formy keksowej:
Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 3-4 godziny aż podwoi swoją objętość. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i ziarnami lnu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 3-4 godziny aż urośnie. 

- Gdy używam formy silikonowej:
Ciasto po wymieszaniu przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na kilka godzin aż urośnie (ja zazwyczaj zostawiam na noc, albo na czas, kiedy jestem w pracy). 





Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 60 minut (program pieczenie chleba) lub na programie konwencjonalnym (dolna/górna grzałka). Po upieczeniu wykładamy na kratkę, wierzch smarujemy wodą i zostawiamy do ostygnięcia. 







Wersja pdf do pobrania/druku:
Chleb z mąki 3 zboża na zakwasie żytnim.pdf



Komentarze