Bardzo lubię pasty kanapkowe, moje ulubione to z tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Jem je często, dlatego postanowiłam zrobić je sama. Okazuje się, że przygotowanie ich jest bardzo proste i szybkie! A efekt - duużo pysznej pasty bez chemicznych dodatków!
Podstawą jest majonez domowej roboty.
Z otrzymanej ilości majonezu uzyskamy sporą ilość pasty, więc najlepiej jest wykorzystać nadmiary majonezu, kiedy przygotowujemy go np. do jakiejś sałatki, albo kiedy wiemy, że zjemy wszystko w ciągu kilku dni.
Pasta z tuńczykiem
Składniki:
- 2/3 otrzymanego majonezu
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 duży ogórek kiszony
- pieprz ziołowy
- opcjonalnie mała cebula
Ogórka kroimy i rozdrabniamy w blenderze ( można z cebulą ), odsączmy sok. Wszystkie składniki mieszamy i ponownie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy pieprzem ziołowym.
Pasta z suszonymi pomidorami
Składniki:
-1/3 otrzymanego majonezu
- kilka suszonych pomidorów
- 1/3 ogórka kiszonego
Pomidory i ogórka kroimy, mieszamy z majonezem i rozdrabniamy blenderem.
Na zdjęciu nadal pasta z tuńczykiem, jako że ta z pomidorami została ekspresowa spożyta! |
Wersja pdf do pobrania/druku:
Pasty kanapkowe ala "Pastella".pdf
mniam!:) takie smarowidła doskonale zastępują wędliny:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :) Choć wyszło mi tak dużo, że mieliśmy problem, żeby wszystko zjeść :p
OdpowiedzUsuńPięknym kotek. Pasty kanapkowe uwielbiam,a le wolę wersję z makrelą. Z tuńczykiem zajada mój mąż ;)
OdpowiedzUsuń