poniedziałek, 4 marca 2013

Domowe pasty kanapkowe ala "Pastella"




Bardzo lubię pasty kanapkowe, moje ulubione to z tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Jem je często, dlatego postanowiłam zrobić je sama. Okazuje się, że przygotowanie ich jest bardzo proste i szybkie! A efekt - duużo pysznej pasty bez chemicznych dodatków!







Podstawą jest majonez domowej roboty




Z otrzymanej ilości majonezu uzyskamy sporą ilość pasty, więc najlepiej jest wykorzystać nadmiary majonezu, kiedy przygotowujemy go np. do jakiejś sałatki, albo kiedy wiemy, że zjemy wszystko w ciągu kilku dni. 


Pasta z tuńczykiem



Składniki:

- 2/3 otrzymanego majonezu
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 duży ogórek kiszony
- pieprz ziołowy
- opcjonalnie mała cebula



Ogórka kroimy i rozdrabniamy w blenderze ( można z cebulą ), odsączmy sok. Wszystkie składniki mieszamy i ponownie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy pieprzem ziołowym.





Składniki:

-1/3 otrzymanego majonezu
- 1/3 ogórka kiszonego

Pomidory i ogórka kroimy, mieszamy z majonezem i rozdrabniamy blenderem.

Na zdjęciu nadal pasta z tuńczykiem, jako że ta z pomidorami została ekspresowa spożyta!
Wersja pdf do pobrania/druku:
Pasty kanapkowe ala "Pastella".pdf


3 komentarze:

  1. mniam!:) takie smarowidła doskonale zastępują wędliny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie tak :) Choć wyszło mi tak dużo, że mieliśmy problem, żeby wszystko zjeść :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknym kotek. Pasty kanapkowe uwielbiam,a le wolę wersję z makrelą. Z tuńczykiem zajada mój mąż ;)

    OdpowiedzUsuń