Przepis na farsz pochodzi z bardzo ciekawej książki kucharskiej (pomimo, że tytuł pewnie nie wszystkich zachęci) a mianowicie z "Odchudzającej książki kucharskiej" Marka Bardadyna. Ja go trochę zmodyfikowałam (farsz nie autora:), dodając znacznie więcej cebuli i czosnku, przez co danie wychodzi jeszcze smaczniejsze. Z pewnością mogę to danie polecić osobom, które tak jaka ja, kaszy gryczanej solo nie znoszą. Tutaj jakoś jej charakterystyczny smak zanika i czuć tylko to, co najlepsze. A więc do dzieła!
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie twarogu 200g (półtłusty)
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 4 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- łyżka miodu lub sosu miodowo - czosnkowego
- łyżka ketchupu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz ziołowy, tabasco
Taka ilość farszu wystarcza na 6 - 10 naleśników, w zależności od tego jak bardzo mają być sycące. Zazwyczaj jeden wystarcza, żeby się najeść.
Przepisu na ciasto nie podaję, jako że można przyrządzić naleśniki w klasyczny sposób z mąki pszennej. Ja przyrządziłam tym razem z trzech mąk i wszystkim smakowało.
Gotujemy kaszę. Cebulę siekamy i smażymy na złoto, doprawiamy sosem miodowo - czosnkowym lub miodem oraz ketchupem i solą i chwilę jeszcze smażymy. Mieszamy z kaszą. Po wystudzeniu dodajemy twaróg, śmietanę, jajko, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, ewentualnie tabasco. Musi być za ostre, za słone i mocno czosnkowe, bo w naleśnikach smak "się zgubi". Faszerujemy naleśniki i podgrzewamy na patelni lub zamrażamy na kiedy indziej gotowe do podgrzania.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Naleśniki z twarogiem, kaszą gryczaną i cebulą.pdf
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie twarogu 200g (półtłusty)
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 4 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- łyżka miodu lub sosu miodowo - czosnkowego
- łyżka ketchupu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz ziołowy, tabasco
Taka ilość farszu wystarcza na 6 - 10 naleśników, w zależności od tego jak bardzo mają być sycące. Zazwyczaj jeden wystarcza, żeby się najeść.
Przepisu na ciasto nie podaję, jako że można przyrządzić naleśniki w klasyczny sposób z mąki pszennej. Ja przyrządziłam tym razem z trzech mąk i wszystkim smakowało.
Gotujemy kaszę. Cebulę siekamy i smażymy na złoto, doprawiamy sosem miodowo - czosnkowym lub miodem oraz ketchupem i solą i chwilę jeszcze smażymy. Mieszamy z kaszą. Po wystudzeniu dodajemy twaróg, śmietanę, jajko, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, ewentualnie tabasco. Musi być za ostre, za słone i mocno czosnkowe, bo w naleśnikach smak "się zgubi". Faszerujemy naleśniki i podgrzewamy na patelni lub zamrażamy na kiedy indziej gotowe do podgrzania.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Naleśniki z twarogiem, kaszą gryczaną i cebulą.pdf
Komentarze
Prześlij komentarz