Kasza jaglana z soczewicą i mięsem mielonym

To moja kolejna propozycja dla kaszy jaglanej. Tym razem dodałam do niej czerwonej soczewicy i moim zdaniem, te dwa składniki bardzo "się polubiły".












Składniki:

- 1 szklanka (np. po pół) kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- 500 g mięsa mielonego dobrej jakości
- kilka pokrojonych suszonych pomidorów
- oliwa lub olej z suszonych pomidorów
- 5 łyżeczek pesto pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- przyprawy ( sól, curry, papryka, cząber, tymianek, majeranek, kolendra, chilli )


Kaszę wraz z soczewicą gotujemy w lekko osolonej wodzie. Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, koncentrat pomidorowy, pesto, suszone pomidory i przyprawy. Chwilę jeszcze podgrzewamy i mieszamy z kaszą i soczewicą. Wychodzi bardzo smaczna, zupełnie niefotogeniczna papka, którą z chęcią zabieram do pracy.




Na zdjęciu z kiełkami i pleśniowymi pieczarkami.


Wersja pdf do pobrania/druku:
Kasza jaglana z soczewicą i mięsem mielonym.pdf



Komentarze

Prześlij komentarz