p.jpg)
Składniki:
- 1,5 szklanki suchej cieciorki (300g)
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 garście posiekanej natki pietruszki / kolendry
- 2 łyżki zmiażdżonych w moździerzu ziaren kolendry
- przyprawy (daję wg uznania: sól, mielona papryka, kurkuma / curry, kmin rzymski, pieprz ziołowy, chilli, czasem przyprawa do tzatzików)
- około 4 łyżki mąki (pszennej, z cieciorki lub innej)
- olej do smażenia
W wielu przepisach dodaje się sody oczyszczonej, aby falafle nie wsysały oleju, ja jednak jej nie używam.
Cieciorkę moczymy przez noc w dużej ilości wody (ziarna znacznie powiększają swoją objętość). Na następny dzień odsączamy, miksujemy, dodajemy zmiksowaną cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, zmiażdżone ziarna kolendry, posiekane zioła, mąkę i przyprawy. Mieszamy wszystko i formujemy kulki lub płaskie owale, lub co kto woli. Smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Falafel.pdf
bardzo fajny pomysł! chętnie wypróbuję, bo mam z zanadrzu nieco ciecierzycy, a jestem ciekawa ich smaku :)
OdpowiedzUsuńDla mnie falafle były kiedyś niesamowitym kulinarnym odkryciem. Tylko koniecznie trzeba je porządnie przyprawić.
UsuńPozdrawiam;)
Może być cieciorka z puszki?
OdpowiedzUsuńNiestety, można użyć tylko suchej cieciorki. Z puszki jest za miękka.
Usuń