poniedziałek, 30 grudnia 2013

Falafel

Wszelkie potrawy z ciecierzycy uwielbiam i zawsze staram się mieć zapas cieciorki w postaci suchej oraz w puszce. Tę z puszki wykorzystuję do przyrządzania humusu lub jako dodatek do dań. Tę suchą trzymam na okazję, kiedy chcę przyrządzić wegańskie kotlety czyli falafele. Falafele różnią się między sobą smakiem, kształtem i kolorem; każdy kto je przyrządza ma jakiś swój na nie sposób. Ja robię takie, jakie kiedyś udało mi się zjeść na pewnym festiwalu muzycznym na Węgrzech. Dopiero w połowie wyjazdu odkryliśmy ze znajomymi budkę, w której serwowane były przepyszne, świeże falafle podawane w chlebku pita z dodatkami... Do końca wakacji był to nasz codzienny obiad. Takie falafele starałam się odtworzyć i myślę..., że mi się udało. Za wzór posłużył mi przepis z bloga OlgaSmile. I polecam oczywiście jako przekąskę na Sylwestra! Koniecznie z humusem!

Składniki:

- 1,5 szklanki suchej cieciorki (300g)
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 garście posiekanej natki pietruszki / kolendry
- 2 łyżki zmiażdżonych w moździerzu ziaren kolendry
- przyprawy (daję wg uznania: sól, mielona papryka, kurkuma / curry, kmin rzymski, pieprz ziołowy, chilli, czasem przyprawa do tzatzików)
- około 4 łyżki mąki (pszennej, z cieciorki lub innej)
- olej do smażenia

W wielu przepisach dodaje się sody oczyszczonej, aby falafle nie wsysały oleju, ja jednak jej nie używam.



Cieciorkę moczymy przez noc w dużej ilości wody (ziarna znacznie powiększają swoją objętość). Na następny dzień odsączamy, miksujemy, dodajemy zmiksowaną cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, zmiażdżone ziarna kolendry, posiekane zioła, mąkę i przyprawy. Mieszamy wszystko i formujemy kulki lub płaskie owale, lub co kto woli. Smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju. 







Wersja pdf do pobrania/druku:
Falafel.pdf 








4 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł! chętnie wypróbuję, bo mam z zanadrzu nieco ciecierzycy, a jestem ciekawa ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie falafle były kiedyś niesamowitym kulinarnym odkryciem. Tylko koniecznie trzeba je porządnie przyprawić.
      Pozdrawiam;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Niestety, można użyć tylko suchej cieciorki. Z puszki jest za miękka.

      Usuń