Ryba po grecku (w warzywach)


U mnie w domu taka ryba pojawiała się tylko raz w roku na święta. Czyli już niedługo warto sięgnąć po ten przepis. Nie widzę, jednak przeciwwskazań, żeby przyrządzać ją również w zwykłe dni. W końcu to danie jak każde inne, może stanowić naprawdę syty obiad. Jest przy nim jednak trochę pracy. Nie każda ryba przyrządzona w ten sposób mi smakuje. Lubię kiedy ma wyraźny pomidorowy posmak i jest intensywnie doprawiona. Tylko dlaczego jest taka niefotogeniczna?! 





Składniki:

- kilka ryb/filetów usmażonych w klasycznej panierce z bułką tartą
- 1 por
- 1 mały seler
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- pojedyncza łodyga selera naciowego
- liść laurowy
- 1/2 domowej kostki warzywnej 
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- szczypta cukru
- po łyżeczce estragonu i tymianku
- sól, pieprz
- olej do smażenia





Cebulę i pora siekamy w blenderze, zrumieniamy na oleju. Resztę warzyw obieramy i siekamy w blenderze. Zmiksowane warzywa, kostkę warzywną dodajemy do pora z cebulą, dolewamy wodę (około 2 szklanki) i dusimy kilka-kilkanaście minut na małym ogniu aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, zmiażdżony czosnek, dusimy i przyprawiamy resztą przypraw. Mieszamy sos warzywny z rybami. Podajemy na ciepło lub na zimno. 







Wersja pdf do pobrania/druku:
Ryba po grecku w warzywach.pdf



Wigilia 2013

Komentarze