wtorek, 14 stycznia 2014

Brązowy ryż z mięsem, suszonymi pomidorami i cieciorką

Takie obiady, które można szybko przygotować i w których mieszają się wszelkiego rodzaju składniki i smaki, lubię najbardziej. Zazwyczaj wykorzystuję to, co akurat jest w kuchni i przygotowuję większą ilość, tak by móc jeszcze zabrać obiad do pracy. Taki studencki obiad, choć za moich studenckich czasów pewnie byłby uboższy o niektóre składniki.





Składniki:

- 2 torebki brązowego ryżu
- 500 g mięsa mielonego dobrej jakości
- puszka cieciorki
- kilka suszonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka łyżek ulubionego pesto (użyłam bazyliowego)
- przyprawy wg uznania (sól, kurkuma, pieprz ziołowy, starty imbir)

Ryż gotujemy. Na oleju podsmażamy mięso mielone, dodajemy przetarty czosnek, sól i pieprz. Cieciorkę odsączamy z płynu, dodajemy do mięsa. Dodajemy ryż, suszone pomidory, pesto i przyprawy, wszystko mieszamy. Chwilę podgrzewamy i od razu podajemy.




Wersja pdf do pobrania/druku:
Brązowy ryż z mięsem, suszonymi pomidorami i cieciorką.pdf





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz