Składniki:
- 2 małe cebule
- 500 g marchewki
- 100 g masła
- oliwa
- świeży imbir ok 1 cm
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa curry, kumin (kmin rzymski)
- łyżka miodu
- sól, pieprz
Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Marchew kroimy, szatkujemy na tarce na plastry i dodajemy do cebuli. Zalewamy do połowy wysokości wodą, dodajemy masło, miód, starty imbir, pokrojony w plasterki czosnek i gotujemy kilkanaście minut aż wszystko zmięknie a woda odparuje. Na koniec dodajemy curry i kumin, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do obiadu, ja czasem wykorzystuje tak przyrządzoną marchew jako składnik potrawki z mięsem tak jak w tym przepisie.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Komentarze
Prześlij komentarz