czwartek, 6 marca 2014

Chleb żytnio - kukurydziany na zakwasie żytnim

To kolejny chleb, do którego wykorzystuję mąkę kukurydzianą. Nadaje ona wypiekom specyficzny posmak i charakterystyczny jasny wygląd. 









Składniki:

- 200g (około 1 szklanka) zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej
- 300g mąki żytniej typ 720
- 200 g mąki kukurydzianej
- garść słonecznika itp.
- łyżeczka soli
- łyżka miodu
- około 1,5-2 szklanki wody

Zakwas, mąkę, sól, miód, słonecznik i wodę mieszamy w misce.

- Gdy używam zwykłej formy keksowej:
Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 3-4 godziny aż podwoi swoją objętość. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i ziarnami lnu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 3-4 godziny aż urośnie. 

- Gdy używam formy silikonowej:
Ciasto po wymieszaniu przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na kilka godzin aż urośnie (ja zazwyczaj zostawiam na noc, albo na czas, kiedy jestem w pracy). 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 60 minut (program pieczenie chleba) lub na programie konwencjonalnym (dolna/górna grzałka). Po upieczeniu wykładamy na kratkę, wierzch spryskujemy wodą i zostawiamy do ostygnięcia. 



 










4 komentarze:

  1. wlasnie takiego przepisu szukałam z uwagi na zasoby spiżarniane :) a dlaczego spryskujemy wodą? nie chciałabym żeby skórka była za twarda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spryskujemy wodą, bo wtedy ładniej wygląda i chyba lepiej smakuje, ale można ten etap pominąć.

      Usuń
  2. Czy można użyć zakwasu kukurydzianego zamiast żytniego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko ciasto może wyjść za mało kleiste i spójne, wtedy można część wody zastąpić wodą z siemieniem lnianym (ugotowanym i zmielonym).

      Usuń