Sycący gulasz bez mąki

Moja propozycja na sycący gulasz, bez zagęszczania mąką.




















Składniki:

- 0,5 kg mięsa wieprzowego na gulasz
- 400 g pieczarek
- 2 papryki (np. czerwona i zielona)
- szklanka zielonej soczewicy
- 3 łyżki zmielonych suszonych grzybów
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 domowa kostka rosołowa
- 3-4 szklanki wody
- olej/smalec do smażenia ( ja użyłam smalcu gęsiego)
- sól, pieprz, tymianek, cząber, lubczyk ogrodowy, rozmaryn


Pokrojone mięso podsmażamy na tłuszczu około 15 minut, dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki, chwilę smażymy aż pieczarki i papryka puszczą soki, dodajemy szklankę zielonej soczewicy, kostkę rosołową i zmielone suszone grzyby, zalewamy3-4 szklankami wody i podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut co jakiś czas mieszając aż zmniejszy się ilość wody. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Obecność soczewicy powoduje, ze nie trzeba sosu zagęszczać.





Wersja pdf do pobrania/druku:
Gulasz bez mąki.pdf








Komentarze