Bułki na serku wiejskim, z mąki 3 zboża i cieciorki

Te proste i szybkie w przygotowaniu bułki to moja wariacja na temat upieczonych niegdyś bezglutenowych bułeczek. Idealne, kiedy nie mamy świeżego pieczywa i chęci by pójść na zakupy. A że mąka 3 zboża to moja mieszanka mąk nr 1 i często wykorzystuję ją do innych wypieków min. do ulubionego chleba na zakwasie  to i tym razem ją zastosowałam.







Składniki (na 8-9 małych lub 4 duże):

- 8 łyżek mąki 3 zboża
- 4 łyżki mąki z cieciorki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 serek wiejski 200g
- 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- ziarna lnu i olej do wysmarowania formy

Formę na muffiny smarujemy olejem i obsypujemy ziarnami lnu, resztę składników mieszamy, wykładamy do foremek, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni na termoobiegu przez 25 minut.












Komentarze

Prześlij komentarz