Często przyrządzam i bardzo lubię danie Pascala, które zwie się "Kurczak z Antyli" i jest zaskakującym połączeniem smaków tj.pomidorów, ananasa i kokosa. Na pozór dziwaczne, ale wszystkie te smaki idealnie się uzupełniają. I biorąc przykład z tego przepisu, przyrządziłam gulasz warzywny, który przy okazji jest bezglutenowy, ponieważ zagęściłam go tapioką - czyli skrobią z manioku. Moim zdaniem świetny zamiennik dla mąki pszennej.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 3 papryki
- 1 cukinia
- mleko kokosowe (1 puszka)
- pomidory w puszce/słoiku
- ananas w zalewie (1 puszka)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tapioki (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
- 2 cm świeżego imbiru
- przyprawy (kardamon, curry/kurkuma, chilli, pieprz ziołowy, sól)
- olej do smażenia
Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 20-30 min, żeby puścił sok. Kroimy paprykę na kawałki i cukinię w plastry. Bakłażana opłukujemy i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone kawałki wykładamy na talerz, a na tym samym oleju smażymy paprykę z cukinią. Kiedy są miękkie, dodajemy bakłażana, kawałki ananasa z zalewą, pomidory w puszce/słoiku, mleko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir, przyprawy. Chwilę gotujemy i zagęszczamy tapioką (2 łyżki tapioki należy rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do sosu, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.)
Komentarze
Prześlij komentarz