poniedziałek, 16 czerwca 2014

Chleb z pistacjami i mąką ryżową

Chleb dobry dla osób uczulonych na pszenicę. Dodatek pistacji i mąki ryżowej nadaje mu charakterystycznego posmaku, który nie każdemu może pasować. Warto jednak eksperymentować z różnymi rodzajami mąki. Dzięki temu wiem, że mąki ryżowej nie można użyć za dużo, ponieważ wtedy chleb wychodzi twardy, gliniasty i niesmaczny. ( Jeden taki wylądował w koszu:). 100 g tej mąki na 400 g całej mieszanki wystarczy w zupełności. 





Składniki ( na keksówkę silikonową):

- 150 g aktywnego zakwasu żytniego 
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki gryczanej
- garść obranych pistacji
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1,5 szklanki wody
 -łyżeczka soli


Zakwas mieszamy z mąką, solą, pistacjami i siemieniem lnianym. Dodajemy wodę i mieszamy kilka minut mikserem. Przekładamy do formy silikonowej, przykrywamy papierem kuchennym i zostawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni, pieczemy 1h na programie konwencjonalnym (górna/dolna grzałka). Wyciągamy na kratkę, wierzch spryskujemy wodą i zostawiamy do ostygnięcia. 

















2 komentarze:

  1. Podoba mi się, musiał smakować bardzo ciekawie :) Z pistacjami, które uwielbiam... Zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pistacje dają ciekawy smak, a mąka ryżowa jest baardzo specyficzna...

      Usuń