Składniki ( na keksówkę silikonową):
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki gryczanej
- garść obranych pistacji
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1,5 szklanki wody
-łyżeczka soli
Zakwas mieszamy z mąką, solą, pistacjami i siemieniem lnianym. Dodajemy wodę i mieszamy kilka minut mikserem. Przekładamy do formy silikonowej, przykrywamy papierem kuchennym i zostawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni, pieczemy 1h na programie konwencjonalnym (górna/dolna grzałka). Wyciągamy na kratkę, wierzch spryskujemy wodą i zostawiamy do ostygnięcia.
Podoba mi się, musiał smakować bardzo ciekawie :) Z pistacjami, które uwielbiam... Zdecydowanie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPistacje dają ciekawy smak, a mąka ryżowa jest baardzo specyficzna...
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sama często robić i wypiekać własny chleb, ale takiego zestawu jeszcze nie widziałam. W sumie muszę jeszcze spojrzeć do https://basiazsercem.pl/ gdzie zazwyczaj znajduję sporo inspiracji jeśli chodzi o własne wypieki. W końcu także lubię pistacje to może akurat będzie to całkiem niezłe rozwiązanie.
OdpowiedzUsuń