Zaczyn (8-16 h wcześniej):
- 100 g zakwasu
- 200 g mąki orkiszowej razowej
- 100 g wody
Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-16 godzin.
Zaczyn mieszamy z :
- 200 g mąki orkiszowej razowej
- 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 720, można użyć zwykłej 500)
- łyżeczka drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 g wody
- oraz 200 g upieczonych ziemniaków z czosnkiem, które dodamy w późniejszym etapie ( ziemniaki według tego przepisu ). Ziemniaki i czosnek nadają niezwykłego charakteru i smaku, ale chleb oczywiście wyjdzie i bez nich.
Wymieszane składniki ( bez ziemniaków) przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 1-2 h (ja wkładam do piekarnika pod włączoną lampkę).
Składamy ciasto, w ostatnim etapie skladania dodajemy ziemniaki i formujemy kulę ( tu link1 i link2 jak złożyć ciasto i uformować kulę). Przekładamy do koszyka do wyrastania wyłożonego ściereczką i obficie obsypanego mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1-2 h do piekarnika pod lampkę.
Nagrzewamy garnek żeliwny (przez 30 min w 250 stopniach), przekładamy chleb do garnka ( link3, link4 min. jak to zrobić), przykrywamy przykrywką i pieczemy 30 min (dolna/górna grzałka), po tym czasie obniżamy temperaturę do 230 st i pieczemy 30 min ( czas pieczenia może się nieco różnić w zalezności od piekarnika).
Wykładamy chleb na kratkę, spryskujemy wodą i zostawiamy do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz