środa, 29 października 2014

Chleb z serami na zakwasie i drożdżach, z garnka żeliwnego

Jest pyszny, nieziemski, po prostu uwielbiam. A jeszcze jak się podpiecze w tosterze, niebo...! Przepis jest wzorowany na chlebie cypryjskim z pracowni wypieków.














Składniki:

- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 720
- 250 g mąki orkiszowej razowej 
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oliwy lub smakowego oleju (użyłam oleju z pistacji)
- 300 g wody
- garść pokruszonych/ pokrojonych w kostkę serów np. gorgonzola, pecorino, parmezan itp.

Wszystkie składniki poza serami mieszamy. Ciasto wykładamy na blat obsypany mąką, ugniatamy, wykładamy kawałki serów na ciasto, składamy i formujemy kulę. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce (najlepiej do piekarnika pod lampkę) na około 1-3h. 

Przekładamy na blat obsypany mąką, delikatnie naciskamy i formujemy kulę. Kładziemy na ściereczce lub w koszyku wyłożonym ścierką i obsypanym mąką, przykrywamy. Odstawiamy do piekarnika pod lampkę na około 1h. 

Nagrzewamy garnek żeliwny (30min, 250st), przekładamy chleb do garnka, przykrywamy i pieczemy 30 min w 250 st, następnie ściągamy przykrywkę i dopiekamy 20-30 min. Wykładamy na kratkę i spryskujemy wodą. Zostawiamy do ostygnięcia.




Przydatne filmiki:
Jak złożyć ciasto, uformować kulę i piec w garnku żeliwnym:
link1
link2
link3,
link4,
link5:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz