Frytki z dyni


Dynia hokkaido to moja ulubiona dynia, jest dobra sama w sobie zapieczona tylko w piekarniku jak w tym przepisie, czy jako jeden ze składników dania. Ma tak przyjemny smak i jest prosta w obróbce, że stwarza wręcz nieograniczone kulinarne możliwości. Dzisiaj będzie jednak bardzo prosto i łatwo. Bo co by jednak nie mówić, to proste dania są często najsmaczniejsze. Zapraszam więc na frytki z dyni hokkaido.




Składniki:

- olej
- dynia hokkaido
- sól

Dynię myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy środek. Kroimy na podłużne paski, grubsze dwukrotnie niż klasyczne ziemniaczane frytki. Smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu najpierw kilka  minut na najmocniejszym grzaniu, następnie zmniejszamy grzanie o połowę i smażymy aż będą gotowe  (około 20-40 minut - czas smażenia zależy od ilości oleju i frytek). 











Komentarze

Prześlij komentarz