Ekspresowe ciastka z mąki orkiszowej razowej (bez cukru)

Kolejna wersja ekspresowych ciastek, tym razem z mąki orkiszowej razowej i bez białego cukru. Za słodki smak odpowiadają bakalie, miód i jogurt jagodowy ( ten akurat słodzony aspartamem). Oczywiście nie są bardzo słodkie, mimo to szybko znikają z talerza.

Składniki:


- 2,5 - 3 szklanki mąki orkiszowej razowej

- 1 szklanka bakalii ( u mnie slonecznik, rodzynki, pokrojone daktyle)

- 1/2 szklanki oleju

- 1/2 szklanki jogurtu jagodowego

- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 

- łyżka miodu

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka sody

- szczypta soli


Wszystko mieszamy ( masa nie może być za rzadka) i formujemy kulki o średnicy około 3cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, 25 minut na termoobiegu. 









Komentarze