Kolejna wersja ekspresowych ciastek, tym razem z mąki orkiszowej razowej i bez białego cukru. Za słodki smak odpowiadają bakalie, miód i jogurt jagodowy ( ten akurat słodzony aspartamem). Oczywiście nie są bardzo słodkie, mimo to szybko znikają z talerza.
Składniki:
- 2,5 - 3 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 1 szklanka bakalii ( u mnie slonecznik, rodzynki, pokrojone daktyle)
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu jagodowego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18
- łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Wszystko mieszamy ( masa nie może być za rzadka) i formujemy kulki o średnicy około 3cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, 25 minut na termoobiegu.
Komentarze
Prześlij komentarz