Makaron z serem pleśniowym i wędzonym tofu lub tempeh

Ten makaron to wegetariańska wersja jednego z pierwszych przepisów, który pojawił się na blogu tj. makaronu z serem pleśniowym i boczkiem. Wersja z wędzonym tofu jest moją ulubioną ale równie dobrze sprawdza się tu tempeh wędzony, smażony czy marynowany. Proporcje są idealne i nie warto nic zmieniać, a dodatek pesto bazyliowego idealnie podkręca smak. Lepiej z niego nie rezygnować.





Składniki (na 3- 4 porcje):


- 200g makaronu

- 1 duży jogurt grecki (ok.400 g) lub śmietana 

- olej kokosowy/olej

- 200 g tofu wędzonego lub ulubionego tempehu

- ok. 200 g sera pleśniowego np. Lazur

- sól wędzona (opcjonalnie)

- pieprz ziołowy (opcjonalnie)

- 2 łyżki pesto bazyliowego


Makaron gotujemy al dente. Kroimy drobno tofu, podsmażamy na patelni na tłuszczu wraz z solą wędzoną i pieprzem ziołowym, aż sie zrumieni i będzie wyglądać jak skwarki. Trwa to kilka minut. Do tofu dodajemy pokrojony ser i rozpuszczamy. Następnie jogurt grecki i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Dodajemy makaron, pesto i mieszamy. Chwilę trzeba odczekać, żeby sos zgęstniał i podajemy.














Komentarze