Zupa z pieczonej dyni hokkaido z warzywami

Klasyczne połączenie pieczonych warzyw z mlekiem kokosowym. Pycha! 










Składniki: 

- 1 mała dynia hokkaido

- 1 marchew

- 2 pietruszki

- por, cebula

- kawałek selera

- kilka obranych ząbków czosnku

- przecier pomidorowy / pomidory w puszce (użyłam własnych przetworów)

- mleko kokosowe

- oliwa

- sól, domowa wegeta 


Hokkaido myjemy, nie obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki. Kroimy na 1,5 cm kawałki. Marchew, pietruszkę, seler kroimy na mniejsze kawałki, por na krążki, cebulę na pół. Wszystkie pokrojone warzywa wraz z czonskiem umieszczamy w worku, posypujemy solą, domową wegetą lub innymi przyprawami, polewamy obficie oliwą i energicznie wstrząsamy. Wykładamy na brytfankę, pieczemy około 50 min. W połowie pieczenia mieszamy. Następnie przekładamy do garnka/ robota typu termomix, dodajemy przecier lub pomidory w innej postaci, dolewamy trochę wody i gotujemy około 15min. Następnie dodajemy mleko kokosowe, miksujemy i gotujemy jeszcze parę minut. Jeśli jest za gęsta, rozcieńczamy wodą. 














  

Komentarze