Klasyczne połączenie pieczonych warzyw z mlekiem kokosowym. Pycha!
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 marchew
- 2 pietruszki
- por, cebula
- kawałek selera
- kilka obranych ząbków czosnku
- przecier pomidorowy / pomidory w puszce (użyłam własnych przetworów)
- mleko kokosowe
- oliwa
- sól, domowa wegeta
Hokkaido myjemy, nie obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki. Kroimy na 1,5 cm kawałki. Marchew, pietruszkę, seler kroimy na mniejsze kawałki, por na krążki, cebulę na pół. Wszystkie pokrojone warzywa wraz z czonskiem umieszczamy w worku, posypujemy solą, domową wegetą lub innymi przyprawami, polewamy obficie oliwą i energicznie wstrząsamy. Wykładamy na brytfankę, pieczemy około 50 min. W połowie pieczenia mieszamy. Następnie przekładamy do garnka/ robota typu termomix, dodajemy przecier lub pomidory w innej postaci, dolewamy trochę wody i gotujemy około 15min. Następnie dodajemy mleko kokosowe, miksujemy i gotujemy jeszcze parę minut. Jeśli jest za gęsta, rozcieńczamy wodą.
Komentarze
Prześlij komentarz