Makaron z warzywami i z pesto z liści kalafiora

Gdy robię pesto z liści kalafiora, zazwyczaj wychodzi mi bardzo duża ilość, której nie jesteśmy w stanie przejeść w parę dni. Część więc zamrażam i wykorzystuje do makaronu zamiast kupnego pesto. Jednak ostrzegam, że to pesto jest bardzo sycące a i ilość, którą mrożę, też niemała. W tym daniu wykorzystałam warzywa korzeniowe oraz kiszony czosnek i czerwony pieprz. Kiszony czosnek to nic innego jak czosnek ze słoika z kiszonymi ogórkami. Niedawno na to wpadłam, że mogę go zbierać, zamiast wyrzucać, kiedy opróżnię słoik z ogórków! Jest twardy, kwaśny, zapewne bardzo zdrowy jak wszystkie kiszonki, po prostu pyszny! Zaś czerwony pieprz , poza tym, że pięknie wygląda, to nadaje daniu lekko ziołowego i nieznacznie pikantnego charakteru. Oczywiście taki makaron można zrobić po prostu z samym pesto, warto jednak dodać jakiś kwaśny akcent, chociażby kapary czy jabłuszka kaparowe. To takie minimum.


Składniki:


- 1/2 opakowania makaronu (200 - 250g)

- olej

- 1 cebula

- 1 marchewka

- 1 korzeń pietruszki

- 1 laska selera naciowego

- 2 ząbki czosnku

- pesto z liści kalafiora - u mnie około 0,5 l pojemnika mrożonego, można wykorzystać świeży

- przyprawy: kumin, sól, pieprz, suszona pietruszka, starta skórka cytryny (wykorzystuję suszoną)

- 2-3 łyżeczki kaparów lub jabłuszek kaparowych pokrojonych na plasterki

- opcjonalnie: kilka ząbków kiszonego czosnku, drobno pokrojonego

- ziarna czerwonego pieprzu


Makaron gotujemy al dente, odkładamy filiżankę wody z gotowania makaronu, odcedzamy makaron, nie wylewamy całej wody z gotowania makaronu. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wylewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Kiedy się lekko zrumieni, dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, seler, podsmażamy na złoto. Następnie czosnek. Dodajemy pesto, jeśli używamy mrożonego, potrzebujemy chwili czasu, żeby się ogrzało. W tym celu co chwila obracamy zamarznięte pesto i ściągamy łopatką to, co się ogrzało. Pesto będzie się z warzywami lekko przypiekać. Jeśli używamy świeżego, możemy specjalnie chwilkę dłużej go podgrzewać. Kiedy cała zawartość patelni jest podgrzana, dodajemy makaron i jeśłi potrzeba, wodę z makaronu, mieszamy, dodajemy kumin, sól, pieprz, suszoną pietruszkę, skórkę z cytryny i kapary . Na talerzu posypujemy świeżą natką pietruszki, pieprzem czerwonym i drobno pokrojonym kiszonym czosnkiem.










Komentarze