Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem na drożdżach, z garnka żeliwnego

Rzadko piekę chleby na samych drożdżach, ten jest "drożdżową" wersją chleba z ziemniakami na zakwasie. Nie wiem, który smaczniejszy. Jako smakosz ziemniaków w każdej postaci nie umiem wybrać. Ta wersja jest na pewno łatwiejsza i mniej czasochłonna. Najlepiej upiec oba!

 








Składniki:

- 100 g mąki pszennej śrutownik (można użyć razowej)
- 200 g mąki orkiszowej razowej
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 300 g wody
- 1,5 łyzeczki soli
- 300 g ziemniaków z czosnkiem (upieczonych według tego przepisu

Wszystkie składniki poza ziemniakami mieszamy i przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy folią i odstawiamy do piekarnika pod włączoną lampkę na 1-2h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wykładamy ciasto na blat obsypany mąką i składamy ciasto (na tym etapie dodajemy ziemniaki). Formujemy kulę i przekładamy do koszyka wyłożonego ściereczką i obficie obsypanego mąką. Przykrywamy sciereczką. Odstawiamy do piekarnika pod lampkę na ok 1-2h. 

Nagrzewamy garnek żeliwny (30 min w 250 stopniach), przekładamy chleb do garnka, przykrywamy i pieczemy 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy w 230 st przez 30 min (czas może się różnić w zależności od piekarnika). 

Wykładamy na kratkę, spryskujemy wierzch wodą i zostawiamy do ostygnięcia.

Jak złożyć ciasto, uformować kulę i piec w garnku żeliwnym, odsylam do filmików:
link1
link2
link3,
link4,
link5















Komentarze

Prześlij komentarz