piątek, 12 kwietnia 2013

Lekka sałatka z selera naciowego z orzeszkami

Połączenie selera i orzechów to zestaw tak idealny jak groszek z marchewką. Wymieszane w formie sałatki świetnie współgrają z ciężką pieczenią czy po prostu z pieczywem. 










Składniki:

- 1 seler naciowy
- garść orzechów włoskich
- w równych ilościach majonez i jogurt grecki *
- czosnek, sól, pieprz
- sok i starta skórka z cytryny

* Wypróbowałam wszystkie warianty tj. sam majonez, sam jogurt i pół na pół, i to ostatnie najbardziej mi smakuje. 





Seler kroimy w drobne paseczki, dodajemy posiekane/zmiksowane orzechy, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Posypujemy starta skórką z cytryny.
Sałatka jest gotowa od razu do spożycia, ale równie smaczna jest też na drugi dzień. 



Jeśli zostanie nam trochę selera i jogurtu, możemy przyrządzić z niego szybką przekąskę.





Wersja pdf do pobrania/druku:
Sałatka z selera naciowego z orzeszkami.pdf


4 komentarze:

  1. Bardzo inspirujący blog... Bardzo podobają mi się Twoje przepisy i już znalazłam kilka, które chciałabym wypróbować... Będę tu stałym gościem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie selera z orzechami - zarówno naciowego jak i korzeniowego;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli chodzi o mieszanie jogurtu z majonezem proponuję proporcię 3:1 to znaczy 3 łyzki jogurtu jedna łyżka majonezu. Kombinacja, której nie próbowałaś, a dla odmiany moim zdaniem jest idealna.
    Pozdrawiam
    Asia

    OdpowiedzUsuń