Kolejne ciastka na bazie jogurtu naturalnego, tym razem bez muesli, za to z mąki żytniej z dużą ilością orzechów. Uformowałam je jako płaskie, mniej więcej okrągłe ciastka, ale równie dobrze można je upiec jako kulki ( tak jak w poprzednich przepisach - klik1, -klik2)
Składniki (na około 15 płaskich ciastek):
- 1,5-2 szklanki mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 200 g jogurtu naturalnego (u mnie jogurt grecki)
- 1/4 szklanki oleju
- garść orzechów włoskich, słonecznika, płatków migdałów itp.
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystko mieszamy, formujemy kulki o średnicy około 3cm, które możemy (lub nie) rozpłaszczyć na dłoni (dla wygody można lekko zwilżyć dłonie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, na termoobiegu przez 25 minut.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Orzechowe ciastka z mąki żytniej.pdf
Składniki (na około 15 płaskich ciastek):
- 1,5-2 szklanki mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 200 g jogurtu naturalnego (u mnie jogurt grecki)
- 1/4 szklanki oleju
- garść orzechów włoskich, słonecznika, płatków migdałów itp.
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystko mieszamy, formujemy kulki o średnicy około 3cm, które możemy (lub nie) rozpłaszczyć na dłoni (dla wygody można lekko zwilżyć dłonie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, na termoobiegu przez 25 minut.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Orzechowe ciastka z mąki żytniej.pdf
Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńfajne te ciacha ,zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńSkoro jemy słodkości, to niech chociaż będzie zdrowo:)
OdpowiedzUsuńcudne właśnie piekę :d w ogóle masz świetne przepisy, takie proste i chyba w tym tkwi urok :)
OdpowiedzUsuń