Zupa marchewkowa z soczewicą

 Kiedyś widziałam w menu jednej z knajp na Kazimierzu zupę krem z marchwi z pomarańczą i imbirem. Nie jadłam jej ale postanowiłam sama taką przyrządzić. Tak drogą eksperymentów powstała zupa marchewkowa z soczewicą (... i pomarańczą, ... i imbirem, ... i cytryną).








Składniki:

- domowa kostka rosołowa
- 2 litry wody
- 3 cebule
- 5 marchewek
- 1 korzeń pietruszki
- mały korzeń selera
- 7 ząbków czosnku
- około 150g soczewicy czerwonej
- przyprawy (po łyżeczce startego imbiru, gałki muszkatołowej, kurkumy, estragonu, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól, sos sojowy, chilli)
- sok z 1 cytryny lub z pomarańczy i 1/2 cytryny
- śmietana do zabielenia
- natka pietruszki, grzanki i ser do przybrania
- olej/oliwa





Gotujemy wodę z kostką rosołową, w blenderze siekamy korzeń pietruszki i selera, i dodajemy do wywaru. Cebulę rozdrabniamy w blenderze, zrumieniamy na oleju i wrzucamy do zupy. Tak samo postępujemy z marchewką. Gotujemy parę minut, dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze około 15 minut. Wszystko miksujemy blenderem, przyprawiamy czosnkiem i przyprawami, zabielamy śmietaną i dodajemy sok z cytryny/pomarańczy. Podajemy np. z grzankami, serem, natką pietruszki i pestkami dyni.





Wersja pdf do pobrania/druku:

Zupa marchewkowa z soczewicą.pdf






Marchew w roli głównej

Komentarze

  1. w najbliższych dniach rusza konkurs "Wiosenne zupy". Zapraszam, do wygrania bardzo atrakcyjne nagrody!
    Akcja na Durszlak.pl: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy
    Akcja na Mikser Kulinarny: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz