Składniki (na 1 keksówkę silikonową)*:
- szklanka zakwasu kukurydzianego dokarmionego dzień wcześniej
- szklanka mąki owsianej
- szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- garść słonecznika, pestek dyni itp
- 2 płaskie łyżeczki soli
- łyżka miodu
- 4 łyżki siemienia lnianego, 1/2 l wody
- dodatkowo 3/4 szklanki wody gazowanej
Siemię lniane gotujemy z wodą przez około 15 minut, chłodzimy i rozdrabniamy blenderem - otrzymamy pieniący się "glut". Zakwas mieszamy z solą, miodem, mąką, ziarnami, dodajemy wodę z siemieniem oraz wodę mineralną. Przekładamy do formy silikonowej, przykrywamy ścierką i odstawiamy na kilka godzin, aż wyrośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 60-70 minut na programie "Chleb"(mój piekarnik ma taki program - Chleb lub Pizza) lub na programie konwencjonalnym (dolna/górna grzałka). Po upieczeniu wyciągamy z formy, spryskujemy wierzch wodą i chłodzimy na kratce.
* odkąd używam formy silikonowej, wymieszane ciasto przelewam od razu do formy i czekam aż wyrośnie, gdy używałam formy z metalu, najpierw ciasto wyrastało przez parę godzin w misce a następnie w formie; z silikonową jest zdecydowanie łatwiej. Do silikonu ciasto nie przywiera, w przypadku formy z metalu smarowałam wnętrze olejem i posypywałam suchymi ziarnami siemienia lnianego.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Bezglutenowy chleb kukurydziano - owsiany na zakwasie kukurydzianym.pdf
wygląda ciekawie. muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńTakie chleby są baardzo sycące, polecam:)
UsuńZakwas kukurydziany... brzmi interesująco! Zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńZapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/
Super się prezentuje ten chlebek i na pewno jest pyszny. Muszę powrócić do robienia zakwasów :)
OdpowiedzUsuńczy wyjdzie na zakwasie żytnim ?
OdpowiedzUsuńMyślę ze wyjdzie i może być nawet lepsze. Spróbowałabym wtedy nawet zrobić taki chleb bez namaczania siemienia lnianego a na 130-150g zakwasu żytniego w sumie 500g wymieszanych mąk i około 1,5-2 szklanki wody plus suche ziarna siemienia do ciasta.Pozdrawiam
UsuńDziękuję za odpowiedź :) bardzo mi się spodobał przepis na chlebek ale mam tylko ten zakwas, dziś się zabieram za niego myślę że mi zasmakuje! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNapisz jak wyszedł :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńupiekłam chleb już kilka razy i zawsze mi pękał u góry a przy krojeniu rozwalała się góra.
Proszę o pomoc co robię źle.Dodam że składniki dodaje wg przepisu
Pozdrawiam
Może trzeba dłużej mieszać ciasto? Lepiej wychodzi w formie dłuższej a niższej. No i czy kroisz kiedy zupełnie wystygnie? Nie mam innych pomysłów dlaczego się rozwala...
Usuń