poniedziałek, 7 października 2013

Bezglutenowy chleb kukurydziano - owsiany na zakwasie kukurydzianym

Udało mi się raz w hipermarkecie kupić mąkę owsianą bezglutenową. Mąka owsiana z założenia jest bezglutenowa, ale nieraz ulega zanieczyszczeniu podczas obróbki, dlatego jeżeli ktoś nie jada glutenu, powinien kupować taką mąkę ze znaczkiem przekreślonego kłosa. Taką też zakupiłam, niestety ponownie już się w sklepie nie pojawiła i chcąc znowu coś z niej przyrządzić muszę się udać do sklepu ze zdrową żywnością. Jako że smak tej mąki bardzo mi odpowiada, wykorzystałam ją do upieczenia kilku chlebów, z których pierwszy jest zupełnie beglutenowy i teraz go prezentuję. Przyrządziłam go podobnie jak mój pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie.

Składniki (na 1 keksówkę silikonową)*:

- szklanka zakwasu kukurydzianego dokarmionego dzień wcześniej
- szklanka mąki owsianej
- szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej 
- garść słonecznika, pestek dyni itp
- 2 płaskie łyżeczki soli
- łyżka miodu
- 4 łyżki siemienia lnianego, 1/2 l wody
- dodatkowo 3/4 szklanki wody gazowanej


Siemię lniane gotujemy z wodą przez około 15 minut, chłodzimy i rozdrabniamy blenderem - otrzymamy pieniący się "glut". Zakwas mieszamy z solą, miodem, mąką, ziarnami, dodajemy wodę z siemieniem oraz wodę mineralną. Przekładamy do formy silikonowej, przykrywamy ścierką i odstawiamy na kilka godzin, aż wyrośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 60-70 minut na programie "Chleb"(mój piekarnik ma taki program - Chleb lub Pizza) lub na programie konwencjonalnym (dolna/górna grzałka). Po upieczeniu wyciągamy z formy, spryskujemy wierzch wodą i chłodzimy na kratce. 

* odkąd używam formy silikonowej, wymieszane ciasto przelewam od razu do formy i czekam aż wyrośnie, gdy używałam formy z metalu, najpierw ciasto wyrastało przez parę godzin w misce a następnie w formie; z silikonową jest zdecydowanie łatwiej. Do silikonu ciasto nie przywiera, w przypadku formy z metalu smarowałam wnętrze olejem i posypywałam suchymi ziarnami siemienia lnianego. 





Wersja pdf do pobrania/druku:

Bezglutenowy chleb kukurydziano - owsiany na zakwasie kukurydzianym.pdf

10 komentarzy:

  1. wygląda ciekawie. muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie chleby są baardzo sycące, polecam:)

      Usuń
  2. Zakwas kukurydziany... brzmi interesująco! Zapisuję do wypróbowania!

    Zapraszam na ciasto z owsianym kremem:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super się prezentuje ten chlebek i na pewno jest pyszny. Muszę powrócić do robienia zakwasów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy wyjdzie na zakwasie żytnim ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę ze wyjdzie i może być nawet lepsze. Spróbowałabym wtedy nawet zrobić taki chleb bez namaczania siemienia lnianego a na 130-150g zakwasu żytniego w sumie 500g wymieszanych mąk i około 1,5-2 szklanki wody plus suche ziarna siemienia do ciasta.Pozdrawiam

      Usuń
  5. Dziękuję za odpowiedź :) bardzo mi się spodobał przepis na chlebek ale mam tylko ten zakwas, dziś się zabieram za niego myślę że mi zasmakuje! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam
    upiekłam chleb już kilka razy i zawsze mi pękał u góry a przy krojeniu rozwalała się góra.
    Proszę o pomoc co robię źle.Dodam że składniki dodaje wg przepisu
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może trzeba dłużej mieszać ciasto? Lepiej wychodzi w formie dłuższej a niższej. No i czy kroisz kiedy zupełnie wystygnie? Nie mam innych pomysłów dlaczego się rozwala...

      Usuń