Składniki:
- 1 pstrąg
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- sól i domowa vegeta
- świeże zioła np. pietruszka
- cząstki cytryny
- masło
- ziemniaki
- przyprawy do ziemniaków (np. gotowa przyprawa do ziemniaków, domowa vegeta, rozmaryn, sól itp)
- olej
Cebulę i czosnek kroimy, pstrąga nacieramy solą i domową vegetą, obkładamy cebulą i czosnkiem, do środka ryby wkładamy czosnek i świeże zioła. W zamkniętym naczyniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Na następny dzień owijamy pstrąga w folię razem z cebulą i czosnkiem, na rybie układamy kawałki zimnego masła. Owinięty w folię kładziemy na blachę do pieczenia. Obok pstrąga wykładamy ziemniaki, które przyrządzamy według pierwotnego przepisu tj. umyte, nieobrane ziemniaki kroimy na ósemki, wkładamy do szczelnego worka, posypujemy przyprawami i polewamy olejem, mieszamy i wykładamy na blachę razem z całymi obranymi ząbkami czosnku. Pieczemy w nagrzanym na 200 stopni piekarniku na termoobiegu przez około 40-60 minut. W trakcie pieczenia możemy przemieszać ziemniaki. Gotowe danie podajemy z cytryną.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Pstrag z piekarnika z pieczonymi ziemniakami.pdf
zjadłabym takiego!
OdpowiedzUsuńjutro robie i zdam relacje, a taki zawiniety pstrag sie przyrumieni???
OdpowiedzUsuńMi taki pasuje,ale można kilka-kilkanaście minut przed końcem otworzyć folię i tak dopiekać. Smacznego!
Usuń