czwartek, 14 listopada 2013

Pstrąg z piekarnika z pieczonymi ziemniakami

Pstrąg najlepiej smakuje upieczony na grillu albo w piekarniku. Nie potrzebuje żadnej panierki ani smażenia na głębokim tłuszczu, a jedynie paru godzin leżakowania w przyprawach przed upieczeniem. Przyrządzam go od razu z pieczonym ziemniakami, żeby zaoszczędzić sobie pracy i czasu. Piekę wszystko w jednej brytfance, ziemniaki tak jak w pierwotnym przepisie na pieczone ziemniaki, jednak krócej, ale za to w wyższej temperaturze.





Składniki:

- 1 pstrąg
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- sól i domowa vegeta
- świeże zioła np. pietruszka
- cząstki cytryny
- masło
- ziemniaki
- przyprawy do ziemniaków (np. gotowa przyprawa do ziemniaków, domowa vegeta, rozmaryn, sól itp)
- olej 






Cebulę i czosnek kroimy, pstrąga nacieramy solą i domową vegetą, obkładamy cebulą i czosnkiem, do środka ryby wkładamy czosnek i świeże zioła. W zamkniętym naczyniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Na następny dzień owijamy pstrąga w folię razem z cebulą i czosnkiem, na rybie układamy kawałki zimnego masła. Owinięty w folię kładziemy na blachę do pieczenia. Obok pstrąga wykładamy ziemniaki, które przyrządzamy według pierwotnego przepisu tj. umyte, nieobrane ziemniaki kroimy na ósemki, wkładamy do szczelnego worka, posypujemy przyprawami i polewamy olejem, mieszamy i wykładamy na blachę razem z całymi obranymi ząbkami czosnku. Pieczemy w nagrzanym na 200 stopni piekarniku na termoobiegu przez około 40-60 minut. W trakcie pieczenia możemy przemieszać ziemniaki. Gotowe danie podajemy z cytryną.   






Wersja pdf do pobrania/druku:
Pstrag z piekarnika z pieczonymi ziemniakami.pdf



3 komentarze:

  1. jutro robie i zdam relacje, a taki zawiniety pstrag sie przyrumieni???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi taki pasuje,ale można kilka-kilkanaście minut przed końcem otworzyć folię i tak dopiekać. Smacznego!

      Usuń