poniedziałek, 6 stycznia 2014

Chleb bardzo razowy ( na zakwasie żytnim)

Kolejny chleb na zakwasie żytnim, ale z samym razowych mąk. Jak na chleb razowy przystało jest ciężki i niezbyt wyrośnięty, ale smaczny i bardzo sycący. 










Składniki (na 1 keksówkę silikonową):

- szklanka zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej
- 300 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 200 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 1-2 łyżeczki soli
- garść słonecznika, fistaszków itp
- około 2 szklanki wody


Mąkę mieszamy z solą i ziarnami, dodajemy zakwas i wodę, i znów mieszamy. Przekładamy masę do silikonowej formy, przykrywamy papierem i zostawiamy na kilka godzin aż ciasto urośnie (nie urośnie tak bardzo jak np. chleb z mąki 3 zboża, bo mąka razowa jest cięższa). Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 1 godzinę na programie "Pieczenie chleba" lub na programie konwencjonalnym (górna/dolna grzałka). Upieczony wykładamy na kratkę, spryskujemy wodą i zostawiamy do ostygnięcia.







Wersja pdf do pobrania/druku:
Chleb bardzo razowy.pdf




2 komentarze:

  1. akurat hoduję zakwas i szukam przepisu na smaczny i zdrowy bochenek chleba! coś czuję, że już znalazłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę więc powodzenia w pieczeniu chleba. To bardzo wciąga:)

      Usuń