Zupa cebulowa - krem

Krem z cebuli to jedna z moich ulubionych zup. Jest delikatna i lekko słodkawa. Jej sekret to niewielka ilość miodu oraz dobrze dobranych przypraw. Wszystko to zwieńczone słonym startym serem i grzankami lub groszkiem ptysiowym, które przełamują lekką słodycz kremu. Polecam!









Składniki:

- pęczek włoszczyzny (1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera i kapusty)
- 1 noga z kurczaka 
- 4 średnie ziemniaki
- około 0,7 kg cebuli
- 2 litry wody
- 3-4 łyżki śmietany (używam 18 lub 30%)
- 3 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- olej do smażenia
- sól, przyprawy (pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, imbir, estragon, można dodać suszoną cebulę w proszku)
- 2 łyżki sosu sojowego
- starty ser do posypania
- grzanki, pestki słonecznika itp (można pominąć)



Warzywa obieramy. Mięso, włoszczyznę, ziemniaki i połowę przygotowanej cebuli zalewamy wodą i gotujemy wywar (można też ugotować warzywa i ziemniaki na rosole z poprzedniego dnia albo wywarze na domowej kostce mięsno –warzywnej). 
Na patelni rozgrzewamy olej, drugą połowę cebuli siekamy i podsmażamy na złoto. Pod koniec smażenia dodajemy miód, rozdrobniony czosnek i sos sojowy. 
Po ugotowaniu wywaru wyjmujemy mięso, warzywa zostawiamy (trzeba uważać, żeby nie było za dużo marchewki, bo zdominuje smak zupy). Większość upieczonej cebuli dodajemy do wywaru ( część zostaje do dekoracji). 
Wszystko miksujemy w garnku końcówką blendera, zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Podajemy z grzankami/ groszkiem ptysiowym i startym żółtym serem oraz np. słonecznikiem. 











Komentarze

Prześlij komentarz