poniedziałek, 9 lutego 2015

Zupa / sos dyniowo - pomidorowy

Nie mogę się zdecydować, czy to bardziej zupa czy sos...Jadłam w obu wersjach a przygotowuje się tak samo, tylko kwestia dodatków lub ich braku... Niezależnie co wybierzecie, przyrządzenie tego dania jest bajecznie proste i niezbyt czasochłonne.











Składniki:

- 1 dynia hokkaido*
- pomidory w puszce (4-5 sztuk) - lub jeśli macie własne przetwory: 1 większy słoik zawekowanych pomidorów, 1 większy słoik zmiksowanych pomidorów
- olej
- sól, pieprz
- szczypta kardamonu, cynamonu, chilli
- łyżka bazylii, lubczyku ogrodowego itp.
- 1-2 ziarenka czosnku
- jeśli nie jesteście wege, warto dodać odrobinę sosu worcestershire, genialnie podkreśla smak dań z pomidorami

* użycie innej dyni niż hokkaido diametralnie zmieni smak i danie może wyjść mdłe



Dynię myjemy, nie obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Pozostałą skorupę kroimy na 2-3 cm kostki. Rozgrzewamy olej w woku lub głębokim garnku, dodajemy pokrojoną dynię. Podlewamy niewielką ilością wody, żeby zapobiec przypaleniu kawałków dyni. Gotujemy pod przykryciem na średnim grzaniu około 10-15 minut, co jakiś czas mieszając, aż kawałki rozmiękną i zaczną się rozpadać. Kiedy będą odpowiednio miękkie (ja lubię, jak nie są do końca rozgotowane) dodajemy własne przetwory z pomidorów lub 2 puszki pomidorów. Zawartość kolejnych 2-3 puszek rozdrabniamy w blenderze i również dodajemy do garnka. Podgrzewamy, mieszamy, dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Taka zupa / sos stanowi idealną bazę do innych dań, świetnie komponuje się z upieczonymi kawałkami bakłażana lub piersią kurczaka, wszelkiego rodzaju kaszami, makaronem itp. 









2 komentarze:

  1. uwielbiam dynię hokkaido i to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hokkaido stwarza mase możliwości kulinarnych, fakt - jest pyszna:)

      Usuń