czwartek, 20 sierpnia 2015

Warzywne gołąbki z kapusty pekińskiej


Nigdy sama nie zabrałabym się za robienie gołąbków. Zdecydowanie za dużo pracy. Ale w tym przypadku była to praca zespołowa i wszystko przebiegło bardzo sprawnie. Przygotowaliśmy bardzo dużo małych gołąbków, zamroziliśmy...i już dawno zjedliśmy:) Bo to taki archiwalny przepis..










Składniki (na około 40 gołąbków):


- 4 woreczki ryżu
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 3 czerwone cebule
- 4-6 posiekanych ząbków czosnku
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki imbiru z zalewy lub 4 cm pokrojonego korzenia
- 2 kapusty pekińskie
- 1 domowa kostka warzywna
- 3 litry wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- po łyżce papryki czerwonej, kurkumy, cząbru, pieprzu ziołowego,
- 1/2 łyżki szałwii
- szczypta cynamonu i kardamonu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, chilli do smaku

sos pomidorowy:
- 2 duże lub 4 małe słoiki zmiksowanych pomidorów (można zmiksować pomidory w puszce) lub świeże pomidory typu lima
- szczypta cukru i cynamonu
- sól do smaku
- kilka łyżek mąki (użyłam jaglanej) do zagęszczenia

Ryż gotujemy na bardzo miękko. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na oleju/oliwie. Dodajemy miód. Marchewkę i pietruszkę siekamy drobno w blenderze, pieczarki kroimy w drobne kawałki, wszystko dodajemy do cebuli. Podsmażamy około 10 minut, można podlać odrobiną woda. Kiedy wszystko jest miękkie i bez wody dodajemy koncentrat, imbir i czosnek oraz przyprawy, mieszamy i chwilę dusimy. Tak przygotowane warzywa mieszamy z ryżem, próbujemy czy farsz jest odpowiednio doprawiony.

W międzyczasie zagotowujemy w dużym garnku 2-3 litry wody z kostką warzywnę. Pekinkę myjemy, odkrawamy spod. Pojedyczne liscie zanurzamy na chwilę w bulionie. Nakładamy farsz na liscie i zwijamy gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy niewielkaą ilością bulionu, przykrywamy folia i pieczemy w 200 st na termoobiegu przez  40 minut.

Upieczone gołąbki możemy zamrozić, a po rozmrożeniu  upiec na patelni.

Sos:
Zmiksowane pomidory przelewamy do garnka, doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę rozcieńczamy z wodą i wlewamy do sosu ciągle mieszając. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Jeśli sos jest za rzadki, powtarzamy etap z mąką. Końcówką blendera miksujemy na jednolity sos.

Jeśli zostanie nam farszu i za małych na gołąbki liści kapusty, możemy liście drobno poszatkować, wymieszać z farszem i dodać  jajko. Uformować kotlety i smażyć na rozgrzanej patelni.
 

Jeśli zostanie nam sama kapusta, poszatkujmy ją i usmażmy na oleju wraz z pestkami dyni i szczyptą soli. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz