- olej/oliwa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 1 łyżka domowej wegety (opcjonalnie)
- sól
- pesto ( użyłam pasty z oliwek) - opcjonalnie
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Rozlać olej/oliwę na patelni, nie podgrzewać, wyłożyć pokrojoną cebulę i dopiero wtedy włączyć grzanie. Smażyć, aż się lekko zrumieni, dodać pokrojony czosnek, domową wegetę i sól. Chwilę smażyć i dodać kaszę z soczewicą. Zamieszać, poczekać chwilę. Następnie dodać wodę lub bulion. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut bez przykrycia lub jeśli woda za szybko paruje, przykryć. Kiedy kasza z soczewicą będą miękkie a woda całkowicie wyparuje, można poprzestać na tym etapie lub dodać pesto, wymieszać i chwilę jeszcze podgrzewać. Można zjeść samo lub z dodatkami. Ja podałam ze smażonym tempehem oraz pieczoną dynią hokkaido, która jakimś cudem dotrwała do końca roku.
Komentarze
Prześlij komentarz