Składniki (na około 15 ciastek):
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka (około 300g) jogurtu greckiego
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- garść muesli
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki mieszamy, formujemy kulki o średnicy około 3cm, rozpłaszczamy na dłoni (dla wygody można lekko zwilżyć dłoń). Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, na termoobiegu przez 25 minut.
Wersja pdf do pobrania/druku:
Ekspresowe ciastka z mąki gryczanej.pdf
szybkie, pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńo, chyba trzeba będzie upiec takie ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe, ciekawe :) Mam mąkę gryczaną, ale jeszcze z niej nie korzystałam. Chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńMąka gryczana jest bardzo charakterystyczna w smaku i kiedyś jej nie lubiłam, a teraz coraz częsciej wykorzystuje ją do wypieków, nalesników itp..także polecam:)
UsuńWłaśnie zrobiłam sä pyszne 😊
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja już ich bardzo dawno nie robiłam.. :)
UsuńJuż 2x je robię tylko na zwykłym jogurcie. Piękne 20 min na tetmoobiegu. Jak zawsze są pyszne i najlepiej smakują machanie w jogurcie czy mleku. Pycha. Nawet mój malec je lubi.
OdpowiedzUsuńPiekłam już kilkanaście razy i to jedne z moich ulubionych ciastek - dzieci uwielbiają!
OdpowiedzUsuń