piątek, 8 listopada 2013

Placki ziemniaczano - marchewkowe z mąką kukurydzianą

Placki ziemniaczane to danie, które po prostu uwielbiam. I zupełnie nie przeszkadza mi, że mocno ociekają tłuszczem. Właściwie takie są najlepsze. Trzeba sobie czasem życie umilić, ot choćby jednym tłustym placuszkiem...albo trzema...:-)
Do niedawna nie robiłam ich za często, bo nie cierpię trzeć ziemniaków. Ale odkąd zaczęłam mielić ziemniaki w blenderze, to przygotowuję je coraz częściej, bo nie zajmuje to już tak dużo czasu jak kiedyś. Dodatkowo czasem dodaję trochę marchewki i zagęszczam mąką kukurydzianą, aby urozmaicić ich smak i aby zjadł je również mąż, który klasycznych placków nie lubi a takie zjada z apetytem:) A że z mąką kukurydzianą, to przepis do diety bezpszenicznej w sam raz.




Składniki (na 4 porcje):

- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej (zamiast pszennej)
- 2 jajka
- sól, pieprz, domowa vegeta


Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i siekamy w blenderze, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, przyprawy. Mieszamy i smażymy  na rozgrzanym tłuszczu nieduże placki (nieduże, bo mąka kukurydziana nie skleja tak mocno jak pszenna). Ja podałam z sosem z pora i cykorii, który stanowi dobry dodatek również do innych dań.





Wersja pdf do pobrania/druku:
Placki ziemniaczano-marchewkowe z mąką kukurydzianą.pdf



2 komentarze:

  1. robie placki z karotka i wlasnie chce sprobowac z maka kukur. Ja lubie dodac nie vegety, lecz przyprawy do potraw pyrkowych. Zastanawia mnie jedno: moze jest jakis dodatek, aby ciasto lepiej sie sklejalo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć maki jaglanej, z cieciorki albo zmielonego siemienia lnianego

      Usuń