Składniki ( na 1 keksówkę silikonową):
- 100 - 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki 3 zboża
- 200 g mąki owsianej
- około 1,5 szklanki wody
- garść siemienia lnianego
- łyżeczka soli
Zakwas mieszamy mikserem z mąką, solą i siemieniem, dodajemy około 1,5 szklanki wody ( konsystencja powinna być zwarta, nie za płynna). Mieszamy kilka minut. Ciasto powinno wytworzyć siatkę glutenową. Ciasto przekładamy do formy (do silikonowej formy ciasto nie przywiera, więc niczym jej nie smarujemy), przykrywamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż podrośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni (dolna/górna grzałka, pieczenie konwekcyjne).
Wyciągamy z formy i wykładamy na kratkę, spryskujemy wierzch wodą . Zostawiamy do ostygnięcia.
Domowy chlebek najlepszy, mniam! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń