Chleb 3 zboża z mąką owsianą


Chleby piekę praktycznie co tydzień, zmieniając proporcje mąki i dodatki. Nie wszystko zapisuję i nie wszystko fotografuję, ten jednak smakował mi wyjątkowo, więc postanowiłam zamieścić go na blogu, pomimo że do chleba 3 zboża dodałam jedynie mąki owsianej.









Składniki ( na 1 keksówkę silikonową):

- 100 - 150 g aktywnego zakwasu żytniego 
- 300 g mąki 3 zboża
- 200 g mąki owsianej
- około 1,5 szklanki wody 
- garść siemienia lnianego
- łyżeczka soli


Zakwas mieszamy mikserem z mąką, solą i siemieniem, dodajemy około 1,5 szklanki wody ( konsystencja powinna być zwarta, nie za płynna). Mieszamy kilka minut. Ciasto powinno wytworzyć siatkę glutenową. Ciasto przekładamy do formy (do silikonowej formy ciasto nie przywiera, więc niczym jej nie smarujemy), przykrywamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż podrośnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni (dolna/górna grzałka, pieczenie konwekcyjne). 
Wyciągamy z formy i wykładamy na kratkę, spryskujemy wierzch wodą . Zostawiamy do ostygnięcia. 




 
 

 






Komentarze

Prześlij komentarz